parallax background

Polimeri

Plastika bez koje je život nezamisliv

Plastika upotpunjava naše živote, njezini proizvodi se primljenjuju u prehrambenoj industriji, građevini, medicini pa sve do njene primjene u estetici i umjetnosti. Jedan od takvih proizvoda je i polietilen. Riječ je o jednom od najčešće korištenih plastičnih materijala u svijetu s godišnjom proizvodnjom od oko 80 milijuna tona. Polietilen ima široku primjenu u različitim industrijama, segmentima i aplikacijama.

Polietilen se najviše primjenjuje za izradu folija koje izravno služe kao ambalažni materijal za prehrambene, farmaceutske, tekstilne i druge proizvode (od jednostavnih ručnih vrećica do tzv. skupljajuće folije koja nakon razvlačenja i zagrijavanja čvrsto obuhvati omotani predmet i poprimi njegov oblik). Polietilen služi i za izradu različitih kutija i posuda za kućanstvo, vreća, velikih industrijskih spremnika, unutrašnjih obloga teretnih brodova, vodovodnih i drugih cijevi, za izolaciju električnih kabela, impregnaciju tekstilnih vlakana i papira, kao polietilensko vlakno i još mnogo toga.

Polietilenom pakiramo hranu i produžujemo njezin rok trajanja. Putem polietilenskih cijevi pitka voda dolazi do svih slojeva stanovništva. Implantanti od polietitlena se primjenjuju kod umjetnih kukova i koljena, proizvodnje tuba za laboratorije i bolnice. Upotreba jednokratnih polietilenskih proizvoda za više od 90 % smanjila je smrtnost u bolnicama od bolničkih infekcija, a upotrebom jednokratnih polietilenskih čaša npr. u vrtićima i školama problem mononukleoze među djecom gotovo je iskorijenjen. Polietilen se primjenjuje za zaštitu automobila od ogrebotina.

Bez obzira što ima toliko korisnih primjena, plastika često ima reputaciju nečeg manje vrijednog i nekvalitetnog, ali pristupačnog i povoljnog. U današnje vrijeme plastika se ne asocira sa pridjevima lijepo, zanimljivo, kvalitetno ili vrijedno. No realnost je da problem plastike nije u njezinoj svrsi i jednokratnosti, već u našoj odgovornosti i lošem postupanju s potrošenim plastičnim predmetima.

Ugašena proizvodnja

Visoka kvaliteta iz postrojenja LDPE-a

Nekadašnje postrojenje polietilena niske gustoće (LDPE) pušteno je u pogon 1984. u sklopu DINA Petrokemije, a koncipirana na tehnologiji korporacije Dow Chemical. Posljednje investicijsko ulaganje u postrojenje dogodilo se 2010.godine kada je ostvareno povećanje proizvodnje na 105.000 tona godišnje. Tim ulaganjem postrojenje polietilena postalo je jedno od najmodernijih u Europi. „DINALEN“ je bio naziv LDPE proizvoda DINA Petrokemije koji je u naravi bijeli pelet/granulat (3X3 mm). Proizvod je bio prisutan na stranim tržištima i imao je reputaciju proizvoda iznimne kvalitete dok postrojenje na žalost nije obustavilo proizvodnju 2011. godine.

Adria Polymers i Polietilen

Nastavak proizvodnje

Bez obzira što je ugašeno, postrojenje polietilena niske gustoće (LDPE) dovoljno je očuvano da bi se proizvodnja polimera mogla ne samo obnoviti, nego i proširiti razvojem novih postrojenja sada u sklopu industrijskog parka. Obnovom proizvodnje polimera Omišalj, a time i Hrvatska, vratit će se na svjetsku kartu proizvođača vrijednih proizvoda koji naš život čini boljim i ugodnijim. Budućnost zahtijeva čišću energiju, manji karbonski utjecaj i održivi industrijski razvoj.